- Ei ole hätää, mulla on viinaa ja Rasavillillä ruokaa.
Lause vetää sanattomaksi ja se kertoo kaiken, aivan kaiken tilanteesta joka nyt on päällä. On ollut jo pitkään. Lastensuojelu ei tee mitään, ei yhtään mitään. Perhetyöntekijät eivät käy, kukaan ei käy. Asia hoidetaan vain puhelinsoitolla ja uskotaan sinisilmäisesti, että alkoholisti yhtä'äkkiä lakkaisi vaihtamasta lastaan pulloon.

Kuka kouluttaa sosiaalityöntekijät ja miten heidät koulutetaan? Kuka vahtii, että heidän tekemät päätökset ovat oikeita? Vai onko se raha mikä ratkaisee? Siirretään tulevaisuuteen, kun nyt ei ole rahaa. Tulevaisuudessa sitä tulee olemaan vähemmän, koska lapsi kasvaa ja luultavamminkin ihan täysin vinoon. Mahdollista on, että silloin, kun kasvetaan lapsesta nuoreksi, joudutaan ottamaan huostaan, kun häiriökäyttäytymistä on niin paljon. Mutta lapsi ei sopeudukkaan enään, koska hän ei kestä auktoriteettejä, sillä hän on oppinut olemaan oman elämänsä herra. Hän on oppinut olemaan aikuinen itselleen ja päättämään itse asioistaan, useinmiten huonosti viellä, virheitä tehden, kun ei ole opastajaa. Luotto aikuisiin on mennyt, eikä nuori halua ketään määräilemään, kun ei ole koskaan ennenkään kukaan määräillyt.

Perhettä on luultavasti haettu kavereista, huonolla menestyksellä, päihteet tulevat ja sitä myötä rikokset. Elämään on saatu jännitystä ja sitä mitä lapsi on jäänyt vaille...tunteita, ihan mikä tunne vaan kelpaa, kunhan tuntee elävänsä ja olevansa. Jännitys on mukavampaa kuin pettymys. Jännitys kutittaa vatsanpohjaa saa endorfiinit liikkeelle. Tilalle on vaikea tarjota muuta. Rahaa menee tässä vaiheessa enemmän, luultavasti nuoren teot kietoutuvat muihin ja menot tuplaantuvat tavalla tai toisella. Se mikä oltaisiin voitu pelastaa, kun oli lapsi, alkaa olemaan arpapeliä ja onnistuminen paljon epävarmempaa. Tämän kaiken lisäksi nuorella ei ole sellaista kiintymyssuhdetta joka kantaisi, alkoholisti vanhemmat eivät jaksa kantaa. Heillä on liikaa omia ongelmia.

Lyhytnäköisyys on maksanut elämän ja rutkasti enemmän rahaa ja joskus se saattaa maksaa jonkun muunkin elämän. Tätä ei vain usein tulla ajatelleeksi kun niitä papereita ja tilastoja pyöritellään kädessä.

Eläköön elämä, lapsuudentaruamat ja nuorisovankila sekä se, mikä ikinä mättääkin sosiaalityössä.